Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi, Företag, Privat

Att bygga upp en buffert

Igen gillar oförutsedda utgifter, men tyvärr är de en del av verkligheten. Det mesta man egentligen kan hoppas på är att de inte kommer allt för ofta och inte är mer än man kan hantera. Detta är ju bara en av de anledningar man verkligen ska satsa på att spara pengar.

sparande_180233393Arbetslöshet är något många lider av och det kan ibland komma från till synes ingenstans. Det finns så klart skyddsnät som hjälper många att hantera tider mellan jobb men det är inte alltid bara så enkelt som det. Detta är speciellt oroväckande om man råkar driva sitt eget företag, och speciellt ett aktiebolag, då detta kan betyda en hel del arbete innan man ens kan börja ta sig ut på marknaden igen. Vare sig som jobbsökande eller att satsa på att starta eget igen.

Det stora frågan när det kommer till sparande är så klart hur mycket man egentligen behöver? Något som många kanske ha hört utan att veta varifrån det egentligen kommer är att man borde ha en årslön på banken. Detta var ett uttalande som gjordes av Anne Wibble under sin tid som finansminister 1991-1993. Och medan uttalandet har fått en hel del kritik för att det ansågs orealistiskt menar många på att poängen om att ha ett hälsosamt sparkapital är något man inte bör ta lätt på.

En undersökning som Swedbank låtit göra visar dock att omkring 10% av svenska folket inte har råd att spara och så mycket som 25% har en för liten buffert för att kunna klassas som en sund personlig ekonomi. Studien baserades dock på endast 2 000 personer, så hur representativ den är för hela svenska folket är så klart uppe för diskussion.

Mer realistiskt säger idag många privatekonomer att en sparbuffert på omkring tre månadslöner är något man bör sträva efter då detta verkligen kan hjälpa en att hantera oförutsedda händelser. Vilken levnadsstandard man har kan dock göra behovet av antingen en större eller mindre buffert. Har man bil, hus och barn är det oftast bra att ha en större buffert än om man till exempel är singel, bor i hyresrätt och inte skaffat barn.

Ett bra ställe att börja på är att göra en lista på saker man inte klarar sig utan. Detta kan vara saker som bilen, kylskåpet, tvättmaskinen och liknande. Om några av dessa helt plötsligt går sönder och inte täcks av någon försäkring vill man ju kunna köpa nytt utan att behöva ta ett lån.

I slutändan handlar det dock mer om vilka utgifter man har än specifikt om hur många månadslöner man behöver ha på banken. Och för att få ett bättre grepp om detta kan det vara bra att bokföra de utgifter man har under en månad och sammanställa dessa.

Comments are disabled.