Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi, Företag

Bokslut och redovisning

Driver du ett företag och företaget går bra är det lätt att det blir långa arbetsdagar, dels för att du har mycket att göra, dels för att du vill hinna klart snabbt för kunden och dels för att du tycker det är roligt. Det är dock ofta mindre roligt att sätta sig med bokföringen på kvällen när du kommit hem till familjen.

Bokslut

Företagande är kringgärdat av regler och är ditt företag ett aktiebolag finns det ännu fler regler. Alla typer av bolag är bokföringsskyldiga och det är mycket som skall bokföras, allt som påverkar ditt bolags ekonomi skall bokföras. Det innebär varje liten inkomst eller utgift, eller att du lånar pengar eller betalar en skuld. Allt detta skall också verifieras så du måste spara alla kvitton och fakturor. Du måste löpande skriva ner allt detta eftersom banken eller Skatteverket kan vilja titta på din bokföring. Det räcker inte med att du sparar kvitton och en gång om året fyller i utgifter och inkomster. Dessa uppgifter, inklusive kvitton måste dessutom sparas i sju år. Du måste också redovisa moms, arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i skattedeklarationen samt upprätta årsbokslut eller årsredovisning. Skall det här skötas på rätt sätt är det ganska tidsödande.

Alternativet

Tycker du inte att bokföring är roligt, tycker du att det är svårt eller tycker du kanske att det tar tid från kärnverksamheten eller från familjen, då är det bättre att du tar hjälp av en redovisningsbyrå, till exempel Kling Redovisning AB. En redovisningsbyrå kan hjälpa dig med allt från att bara upprätta ett bokslut eller en årsredovisning till att sköta all löpande redovisning. På så sätt får du mer tid över till att arbeta med det du tycker är roligt, eller mer tid med familjen.

Tid är pengar

Är du inte bra på bokföring tar det antagligen lång tid för dig att sköta bokföringen och det här är timmar du istället kunde jobbat med det du är bra på och fakturerat för. En redovisningsbyrå tar visserligen betalt men gör i regel jobbet snabbare. Att anlita en redovisningskonsult är den mest kostnadseffektiva lösningen för ett litet aktiebolag enligt Företagande.se.

Comments are disabled.