Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi

Komma igång med sparandet

Att göra ett aktivt val för att spara dina pengar är den bästa pensionen du kan ge dig själv. Pensionsspara dina pengar med avkastning ger en möjlighet att få den pension du drömmer om. Idag är det väl värt att se över sina besparingar, variera sina investeringar mellan de mer riskfyllda men också givande, blanda med de stabila investeringarna och att hålla sig skuldfri.

Att komma igång

Börja med att se över din dagliga ekonomi, lär dig att göra en budget och se vad du har för möjligheter att lägga undan varje månad. Skapa olika kolumner och framför allt öppna sparande och fler konton på din nuvarande bank eller en annan bank där du bara sparar.

Skuldfri är ett bra sparande

Att vara helt skuldfri är i dagens realitet svårt, men att betala av på sin skuld är i sig ett sparande. Även om räntorna är låga idag så vet vi inte hur de ser ut om tiotalet år och att då sitta med stora lån och se bankens räntor öka är inget man drömmer om. En del av ditt pensionssparande kan gott vara att lägga en bra avbetalningsplan på dina stora lån. Glöm heller inte av att flera små lån snabbt blir ett stort! Låt dessa lån du gör för konsumtion vara en nödlösning för verkligt nyttiga saker som hastig sjukdom, olycksfall eller byte av nödvändig utrustning i ett hus. Konsumera efter din plånbok så slipper du onödiga lån.

Spara med avkastning

Ta dig tid att lära dig hur aktiemarknaden och olika sparfonder fungerar. Det finns mängder av information, följ olika ekonomiska forum där du kan hålla dig uppdaterad och lära dig nya saker. Dela upp dina satsningar på olika delar. En säker del med avkastningsgaranti där du lägger basen och vet att pengarna finns kvar. En del där du ser växtkraften och potentialen men det finns ändå en viss garanti och känsla av att det är en stabil investering. Sedan är det kul att ha en liten pott med de stora riskerna som också kan ge den stora avkastningen, men låt denna del av din investering vara den lilla och du skall kunna tappa alla dessa pengarna utan att du äventyrar din ekonomi på något sätt.

Comments are disabled.