Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi, Företag

Spara genom P2P-tjänst

Att spara pengar kan man göra på en rad olika vis. Men just här tänkte vi titta närmare på vad P2P-tjänster (peer to peer) kan göra för ens sparande.

P2P är ursprungligen en datorterminologi som refererar till en applikationsarkitektur där uppgifter eller arbetsbörda fördelas mellan användare. Denna term har dock även funnit sig till många andra områden av samhället och ekonomi är en ibland dessa.

För att beskriva det enkelt i relation till sparande kan man helt enkelt säga att man sparar pengar genom att ge det till ett P2P-företag som i sin tur lånar ut dessa pengar till andra privatpersoner som då betalar ränta. Detta typ av sparande kan man enkelt sätta upp online idag med hjälp av autogirofunktioner.

P2P-sparande har många likheter med att spara genom en bank då de på många sätt och vis gör samma saker med pengarna man sparar hos dem. Man brukar dock visa på två viktiga skillnader:

  1. Vid P2P-sparande kan man få ränteavkastningen utdelat till sig varje månad och behöver på så sätt inte vänta på att bindningstiden upphört. Och behåller man räntan på P2P-kontot kan man även få bättre avkastning.
  2. En risk är dock involverad då systemet hänger på att låntagare faktiskt betalar tillbaka. Som tur är sprider P2P-företag ens pengar över många olika lån och det gör att även om en enskild låntagare inte betalar tillbaka kommer man mest troligt gå plus på sparräntan i vilket fall som helst.

P2P-sparande och lån har fått ett riktigt fotfäste idag och fler och fler tittar på dessa som alternativ till de mer traditionella formerna. Den största anledningen till detta kan mycket väl vara de avsevärt högre sparräntorna som erbjuds, och trots den ovannämnda risken finner många att det är värt att välja denna metod framför bankerna.

Comments are disabled.